Затлъстяването е често срещано при жените в репродуктивна възраст. То води

...
Затлъстяването е често срещано при жените в репродуктивна възраст. То води
Коментари Харесай

Затлъстяването може да доведе до липса на овулация и изчерпан яйчников резерв

Затлъстяването  е постоянно срещано при дамите в репродуктивна възраст. То води до нарушавания в продължителността и редовността на  менструалния цикъл,  както и до  неплодородие . Това се дължи на нарушаванията в естественото протичане на  овулацията  и засягането на  ендометриума . Негативното въздействие на затлъстяването върху  репродуктивното здраве  при дамите се следи най-съществено при отделянето и узряването на  яйцеклетките , развиването на ембриона след оплождане и опциите за вгнездяване на  оплодената яйцеклетка.  Друг аспект, обвързван със затлъстяването, е и  синдромът на поликистозните яйчници , при който се наблюдава  инсулинова устойчивост  и високи равнища на  инсулин . Те, от своя страна, подтикват производството на мъжките полови хормони - андрогени от яйчниците.
Прочетете още
 Освен това, високите равнища на триглицеридите и мастните киселини, които са свързани със затлъстяването и инсулиновата устойчивост, могат също да са причина за нараснали серумни концентрации на андрогените при засегнатите пациентки. При дамите със затлъстяване се следят ниски равнища на глобулина, свързващ половите хормони - SHBG, нараснали равнища на  мъжките полови хормони, естрогена и инсулина.  Андрогените се преобразуват в естрогени в периферните тъкани заради нарасналото количество мастна тъкан. Покачването на серумните концентрации на естрогените води до негативна противоположна връзка в оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. По този метод се усилва секрецията на лутеинизиращия хормон - LH, което е причина за овулаторна дисфункция и нарушавания в менструалния цикъл.

При пациентки със затлъстяване се следи преждевременно  привършване на яйчниковия запас  и удължение на продължителността на менструалния цикъл. В резултат на това менструацията става нередовна, постоянно липсва  овулация . Лептинът е хормон, който обезпечава контрола на телесното тегло, само че неговите равнища в кръвта са директно свързани с количеството мастна тъкан. Лептиновата устойчивост води до възприятие за апетит и по-често хранене, макар че в тялото към този момент има задоволително складирани мазнини. Промените в концентрациите на лептина нарушават развиването на яйчниковите фоликули, попречват естественото протичане на  овулацията  и узряването на яйцеклетките. Освен това, нарушаванията в равнищата на този  хормон  влияят и на синтезата на стероидни хормони, което непосредствено поврежда развиването на  ембриона . Лептинът въздейства и на способността на  ендометриума  да обезпечи подобаващата среда за развиване на оплодената яйцеклетка, както и за нейното вгнездяване, съобщи puls.bg.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР